Monogamie is een keuze

Monogamie is een keuze

Een controversieel onderwerp waarvan ik weet wat ik wil, maar niet weet wat waarheid is. En of er überhaupt één waarheid is, of zoals zo vaak meerdere. Als ik erover nadenk kan ik niet zo goed bedenken waarom ik niet polygaam zou willen zijn. Het enige wat mij vertelt dat ik voor mezelf voorstander van monogamie ben is mijn gevoel.

Coach Breda

Vreemdgaan en monogamie

Ik moet hier eerst aangeven wat vreemdgaan en monogamie precies inhouden. Vreemdgaan is seks hebben met een ander persoon dan de vaste partner. Waarbij andere vormen van intimiteit ook als vreemdgaan bestempelt zouden kunnen worden. Monogamie is een vaste seksuele relatie met één persoon. Als je dus seks hebt met meerdere mensen, maar geen van die mensen is een vaste partner dan is het polygamie. Voor mijzelf heeft het met afspraken te maken en ga je vreemd als je de afspraken van je vaste partner(s) schendt.

Vier mensen in een huis

Zoals ik aangaf kan ik voor mezelf niet goed bedenken waarom ik monogaam zou willen zijn. Want als je toch afspreekt dat je met meerdere mensen seks zou mogen hebben, wat is dan het probleem? Ik begrijp dat het door financiële zaken vaak onhandig gaat worden. Aan samenwonen zitten voordelen, maar moet je dan met drie mensen in huis gaan wonen? Of met meerdere? En hoe vinden de anderen dat? Verder is het inrichten van je leven wellicht wat ingewikkelder. Maar verder ben je juist vrij om te doen en te laten wat je wilt. En wat is er nou anders dan een relatie en een kind krijgen, uit elkaar gaan en een nieuwe relatie en kind krijgen. Zou je dan al niet beter meteen met vier mensen in een huis kunnen gaan wonen en samen twee kinderen nemen? Gekke gedachte hè? Maar aan de andere kant best logisch.

Illusie?

Mijn gevoel zegt echter dat ik graag alles met één bijzonder iemand wil delen. Lekker samen romantische dingen doen. Geen gedoe, geen jaloezie naar andere mensen. Gewoon een bepaalde zekerheid ervaren dat er onvoorwaardelijk van je gehouden wordt. Ook al is dat misschien een illusie. Die illusie voelt wel een stuk fijner voor mij dan wanneer ik polygaam zou zijn. En nu ik het rationeel opschrijf begin ik zelfs al over een illusie te praten, omdat het ons misschien zo is aangeleerd? Mijn hart zegt echt dat ik graag alles met één iemand wil doen, die van mij houdt, er voor me is, waar ik mijn aandacht aan kan geven, waar ik ervoor kan zijn, waar ik goede seks mee kan hebben en waar ik oud mee kan worden.

Coach Breda Iedereen is polygaam

Toch vraag ik me iets af… Is misschien niet iedereen polygaam? En dan moet je even de gedachte aan intimiteit loslaten. Maar iedereen richt zijn of haar leven in met mensen. Die mensen geven jou stuk voor stuk iets wat je fijn vindt en wat je nodig hebt, anders zouden ze niet in je leven zijn. Los van het feit dat je jezelf eigenlijk die fijne dingen kan geven, maar daarover meer in een andere blog over zelfafwijzing die later volgt. Al die mensen in je leven geven jou iets wat je opvult. Denk er maar aan hoe tegenpolen elkaar aantrekken. Als er daar één wegvalt dan zal je dat gat ook weer opvullen met een ander, of misschien kan je dat dan inmiddels zelf. Zo heb je dus veel vrienden en familie om je heen, en een (vaste) partner. Dat wat je niet van die partner krijgt kan je ook eventueel van vrienden krijgen. Of je kiest er dus voor om polygaam te zijn en alles wat je nodig hebt van meerdere partners te krijgen.

Een intrigerend onderwerp blijft dit voor mij, niet omdat ik polygaam zou willen zijn, ik geloof voor mezelf in monogamie. Wat vind jij ervan? Waar kies jij voor, of zou je voor willen kiezen?

Volg me op Facebook voor meer blogs en quotes.   

3 gedachten over “Monogamie is een keuze

 1. Goedemorgen….
  Polygaam zijn is ook een keuze, a way of life.
  Voor mij werkt t zo: ik ben al 28 jaar samen met mijn vaste partner en sinds een paar jaar ook af en toe met een ander.
  Een relatie naast mn vaste relatie dus. Lief hebben op verschillende sporen. Erg lastig maar voor mij prettig.
  T klinkt veel makkelijker dan t is, met name omdat t veel meer is dan sex (daar vergissen veel mensen zich in)
  Er komt zeker gevoel bij kijken, voor mij werkt t niet zonder.
  Communicatie is en blijft t allerbelangrijkst, en dan bedoel ik in eerste instantie de communicatie met jezelf
  Wat heb je nodig om je gelukkig te voelen…niet egoïstisch maar met respect voor jezelf en je geliefden.
  Een ingewikkelde keuze, ik ben blij dat ik een partner heb die me de veiligheid biedt en de ruimte geeft om te zijn wie ik ben

 2. Goedemorgen allemaal,

  Ook ik heb een vaste partner.
  Van de buitenkant een standaard gezin met kindjes.
  Ik heb altijd gedacht voor altijd monogaam te blijven.
  Ondanks dat we helemaal gek op elkaar zijn en eigenlijk niks te kort komen, zijn we inmiddels toch intiem met anderen.
  Het is een heel lang proces geweest waarbij inderdaad communicatie, openheid en eerlijkheid voorop staan.
  Soms gaan we samen, onder de noemer ‘swingen’.
  Maar ik heb ook één vast persoon waarmee ik soms samen ben.
  Ik moet eerlijk zeggen, onze relatie is nog nooit zo sterk geweest.
  Ik denk dat wanneer we oud en grijs zijn, we met een glimlach terug zullen denken aan deze mooie tijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: